1x
1.5x
2x

Utdatert nettleser

Vi oppdager at du benytter en utdatert nettleser som ikke støttes av siden. For å oppleve siden vi vil anbefale å benytte ett av alternativene under.

Sylterull Mp 74420 500
Sylterull Mp 74420 500

Smaken av tradisjon

Sylte er en tradisjonsrik matrett i juletiden og moro å lage.

Dette trenger dere

Slik gjør dere

Dette trenger dere

Ingredienser til en porsjon:

  • 12 stk grisehode
  • 5 l kokende vann
  • 5 ts salt (til børsting)
  • 3 ts salt (til kokevannet)
  • 1 ts malt pepper
  • 12 ts malt ingefær
  • 12 ts malt nellik
  • 12 ts malt allehånde
  • 2 stk gelatinplater

Slik gjør dere

Felles måltid øker følelsen av fellesskap og tilhørighet. Her kan elevene lage sitt eget bidrag til en fin juletid for familien sin.

Oppskriften er hentet fra Norsk tradisjonsmat og kommer fra Øyer i Oppland. Det ble sagt at man måtte slakte grisen ved nymåne, for da vokste kjøttet i gryta.

Slik gjør dere:

  1. Bruk et magert svinehode. En kan da lage sylte bare av dette. Er hodet fett, må en bruke noe kalvekjøtt (f.eks. bog) ved siden av.
  2. Ta ut hjernen og børst hodet godt i kaldt vann med en børste dyppet i salt. Skjær bort itler (fettknuter). Legg hodet i kaldt vann i 1-2 døgn (bytt vannet morgen og aften).
  3. Legg en rist i bunnen av en kjele. Legg i hodet i kokende saltet vann med svorsiden ned. La det koke til det er mørt. Ta det opp, legg hodet i en langpanne og skjær svoren med cirka 0,5 centimeter tykt fleskelag fra (ta av svoren på begge sider av ørebrusken). Kok hodet litt lenger hvis kjøttet ikke er mørt.
  4. Skjært kjøttet og flesket i tynne skiver og legg det hver for seg.
  5. Vri opp et klede i varmt vann og legg det i et fat eller på en dyp tallerken. Legg først svor på kledet, så flesk og kjøtt lagvis med de blandede krydder og den skyllede og oppklipte gelatin. Legg et lag flesk og svor øverst. Brett kledet fast sammen om sylta, sy til eller knytt for.
  6. Kok sylta i kraften i cirka 30 minutter eller til den er gjennomvarm. Ta den opp. Legg den i press straks, og la den stå til den er kald.
  7. Legg den i syltelaken (oppskrift under). Fjern kledet etter 5-6 dagers forløp, og sylta er ferdig til bruk.

Syltelake:

  • 4 liter vann
  • 0,5 liter fint salt

Rør saltet ut i vannet. Legg sylta i laken. Hvis saltet ikke er ganske rent, bør laken kokes og avkjøles. Blir laken stående for lenge eller for varmt, kan den bli ødelagt og må byttes.

Nyt!

Bildet er gjengitt med tillatelse fra www.matprat.no

Klar for oppgave?

TIPS

Norsk smaksskule kurser skole- og barnehageansatte i hvordan de kan jobbe med smak, mat og råvarer sammen med barna.

KOMPETANSEMÅL

Etter 10. årstrinn

  • lage mat for ulike sosiale sammenhenger og drøfte hvordan mat er med på å skape identitet

Mer lærerik moro

Legg til i favoritter

Til toppen